tirsdag 22. september 2009

Kongokaos

Kongosaken har opptatt mang en nordmann de siste ukene.
Har du ikke fått med deg saken, skal det først og fremst sies at du er lite oppdatert og kanskje bør vurdere å følge med på en finurlig, liten ting kalt nyheter. Søker du på "kongo" på dagbladet.no får du 1709 treff, eller med andre ord: muligheten til å oppdatere deg litt hvis du føler behov for det.

I korte trekk handler saken om at to nordmenn, Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27), den 8.september 2009 ble funnet skyldig i drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund av militærdomstolen i Kisangani i Kongo.

Det blogges
Media har skrevet utfattelige inlegg om saken, men det slutter ikke der. Også bloggerne har satt sitt preg på saken med inlegg, diskusjoner og debatter.
Ikke bare diskuteres det om Tjostolv Moland og Joshua French, la oss kalle dem gutta, er uskyldige. Også Norges pålegg om å betale millionvis i erstatning og hvilke virkniger det kan ha, om Kongo egentlig bare er et tulleland som skal presse vårt rike, vakre, Norge for penger, eller om det bare er forskjellene og høy fremmedfaktor mellom Norge og Kongo som skaper problemer.
Kanskje skal vi skylde på norske politikere og medier, som ikke gjør nok?
Flere bloggere mener at pressen fremstiller klisjèfylt bilde av Kongosaken. (noe som ikke bare bloggerne stiller spørsmålstegn ved.)

Engasjement
Kongosaken er vanskelig. Vi skjønner ikke helt omfanget. Kanskje vet media mer enn de forteller? Kanskje løsningen er å sette hardt mot hardt, og legge press på Kongo?

Uansett hva utfallet blir, råder det ingen tvil om at dette engasjerer folk i alle aldre og på forskjellige stadier i livet, og det er mange forskjellige meninger ute og går.
Det blir det spennende å se hvordan dette utarter seg. Jeg misunner ikke gutta som sitter i fengselet i Kongo med 5 dødsstraffer på nakken. Eller foreldrene som sitter hjemme, hjelpesløs, vitende at framtiden til sønnen din er uviss, og at du innerst ikke vet om straffen er fortjent eller ei.

Happy ending?
Jeg er glad det ikke er meg, og krysser fingrene for at slutten skal bli som i eventyrene. Alt blir bra, og de får leve lykkelig i alle sine dager. Alle sammen. Lykkelig.
Good luck with that.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar