søndag 10. oktober 2010

Vi er framme!

Først og fremst: Gratulerer så masse til Johanna og Thor-Bjarte med bryllupet i går. Jeg er lei meg for at jeg ikke fikk vært der, og håper dere hadde en fantastisk og minneverdig dag!

Onsdag kveld landet vi trygt på Madagaskar etter nesten 11 timer på flyet fra Paris. Det har skjedd enormt mye de siste dagene, og det føles som vi har vært her mye lengre enn et par dager.
Dette innlegget får bli litt kjedelig og traust med info, så får jeg heller skrive om de morsomme opplevelsene etter hvert.

Vi har startet med introduksjonskurs i Sab-Nam. Det ligger 12 km utenfor hovedstaden Antananarivo, og er her Synnøve og jeg skal jobbe i 6 mnd. Vi bor på et ungdomssenter som er drevet av Den gassisk lutherske kirka (FLM).
De ca 4-5 første ukene er jeg og min teampartner Synnøve sammen med Aleksander og Ole-Jørgen som også skal være på Madagaskar. Det er veldig kos, og vi nyter mørke kvelder på ungdomssenterets kjøkken med gode samtaler, hjemmelaget pommes frites, nescafè og mye moro!
Dagene har gått med til introduksjon til kultur, turer til Sab-Nam og Antananarivo, shopping og kirkebesøk. Gudstjenester på Madagaskar er langtekkelige greier, og vi satt på relativt smale benker i 4,5 timer fra kl 08.30 i dag. Litt tresmak i rompa, men ikke så mye som jeg hadde forventa.

Det er deilig å være tilbake i Afrika, og jeg er spent på om Madagaskar klarer å kapre en like stor plass i hjertet mitt som Mali gjorde. Landene er ganske like, men menneskene, påkledningen og utseende er annerledes. Likevel er det noe med å allerede ha opplevd Afrika for første gang, og ikke bli sååå gira over å se ei dame som bærer noe på hodet eller søpla som flyter i gatene. Jeg kjenner at jeg er veldig spent på disse 6 månedene, og tror jeg har veldig mye å glede meg til.

Allerede på dag 2 gikk jeg på min første kulturelle blemme, og den fortjener faktisk å bli beskrevet, fordi det hele ble veldig morsomt.
Før vi fikk tatt ut penger hadde Alexander kontrollen på noen penger vi hadde lånt av Helisoa, vår kontaktperson. Vi var ute i Sab-Nam, og skulle kjøpe noen riskaker som er spesielle for Madagaskar. Siden Alex var ansvarlig for pengene foreslo jeg at det var ”the moneyman” som skulle fikse kjøpet.
Ordet Moneyman skapte øyeblikkelige reaksjoner hos gasserne som stod rundt. Det viste seg at det er et skikkelig stygt ord, og betyr noe sånt som ”Faen ta!”.
Vi lo masse, og vet at det kommer til å bli enda flere av de historiene.

Litt tørre fakta:
- Vi ligger en time foran Norge
- Pengene her heter Ariary, og 300 Ar = 1 NOK
- 1 time på den lokale internettkafeen koster ca 5 kroner
- Hvis du skal ta buss de 12 km fra hovedstaden i rushen, tar det ca 1,5 - 2 timer. 
- På lørdag reiser vi fire norske til kystbyen Mahajanga, hvor vi skal ha språkkurs i 3 uker. Turen tar ca 10-15 timer med buss.
- Gassisk simkort og mobilnummer kommer!
- Vi går i shorts, t-skjorte og slippers hver dag (eventuelt knebukse hvis du er jente)

Jeg gleder meg til nye opplevelser, og lover at de kommende inleggene skal bli litt mer spennende :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar