mandag 15. november 2010

Endelig hverdag

Nå er tilbake i Sabnam og første arbeidsuke er gjennomført. Turen fra Mahajanga var ikke av de beste, og jeg var i ganske dårlig form. Jeg tror sjåføren på bussen trente til rally-VM, for det gikk farlig fort. Heldigvis ble ingen skadet, bortsatt en stakkars høne som prøvde å krysse veien i det vi kom susende. RIP, høna. Etter 12 lange timer var vi hjemme, endelig!
Nå har hverdagen tatt oss igjen, og timeplanen vår ser slik ut:
Mandag: Vi jobber på et rehabiliteringssenter for unge jenter. Det er 24 jenter på senteret, og alle bor der fast. Noen har blitt sendt dit av foreldrene sine, noen bor der fordi de ikke har foreldre og noen fordi de har begått småforbrytelser. Jeg var sjuk på mandag, så Synnøve møtte jentene alene. Vi skal ha halvannen time gym og aktivisering, og etterpå skal vi være med jentene når de har håndarbeid.
Tirsdag: Den store undervisningsdagen! Vi underviser på skolen i Sabnam på morgenen. Fra klokka 07.00-09.00 har Synnøve og jeg engelsk for hver vår klasse med 50 herlige 7.-9.-åringer. Elevene begynte med engelsk i høst, men kunne nok til å imponere en smånervøs og spent førstegangslærer. Se for deg 50 unger sitte som tente lys i et lite klasserom. Vi skulle repetere tallene, og i et høyt, skingrende barnekor telte de fra 1-100, dog med litt varierende uttale. Siden de ikke kan så mye engelsk, må jeg sette min lit til snublende gassisk og fingerspråk. Det er en morsom kombinasjon, og skaper mye latter og smil fra både elever og lærer. Fra 09.15-11.00 skal Synnøve og jeg bytte på å undervise 50 nye sjarmtroll og å praktisere engelsk med rektoren og kollegaene hans.
På ettermiddagen har Synnøve og jeg to timer engelsk med en gjeng 14.-17.-åringer på skolen på ungdomssenteret. Vi var ganske rusa på søte barnefjes når vi kom til timen, men fant fort ut at denne gjengen ikke var like gira. Til alle dere som er lærere på ungdomsskole: Jeg beundrer dere! Denne gjengen snakker greit engelsk, og heldigvis tittet motivasjonen frem når de fikk gjøre litt ting selv. Hangman blir nok en slager. 
En stk spent Synnøve før første undervisningsdag. Frokost: Rester av Toro tomatsuppe

Onsdag: KRIK. Fra klokka 14-16 kommer det ungdommer fra byen og spiller basket, fotball og volleyball. Etterpå samles alle. Synnøve og jeg har ansvaret for samlinga og skal dele noen bibelvers og snakke litt om det, på gassisk. Med god hjelp fra ”En helt overkommelig bibel” og mye oversetting skal nok det gå bra.

KRIK


Torsdag: Døveskolen i hovedstaden. Vi skal være med to klasser i sport og håndarbeid fra klokka 09. Etter lunch har Synnøve og jeg en klasse med de eldste hvor vi skal bruke litt tid til å fortelle om Norge, litt aktivisering og egentlig det vi vil. De er døve, vi kan ikke døvespråk og vi skal ikke ha noen tolk. Det kan bli veldig spennende å se hvordan det går. Heia fingerspråk!
Fredag: Lese/studiedag. Går med til skriving av oppgave til Hald, praksisrapport, bokrapporter og planlegging av opplegg til undervisningen.
På lørdager er det øvelse med koret i den lokale kirka, og der kommer vi nok til å være med. På søndager er det gudstjeneste, ellers har vi helgene fri. (Les: klesvask, brødbaking, handling, planlegging og kanskje en episode Gossip Girl eller tolv)
Mitt krypinn

Synnøve gjør seg klar til undervisning

Synnøves krypinn

Nå skal det likevel sies at det kanskje ikke er helt hverdag likevel. På fredag kommer Jørgen, og han blir her i 2 uker.  Etter han er reist jobber vi en uke til, før vi den 11.desember reiser til Kenya på infield, oppfølgingskurs med lærere fra Hald, og jeg feirer jula der med en gjeng andre Haldstudenter. Tida flyr, og snart er det jaggu totusenogelleve!

PS! Jeg skriver hver måned reisebrev til nettsidene til Lørenskog menighet. Her er reisebrevet fra oktober:
PPS! Hvis du sitter hjemme i kalde Norge og ikke har noe å finne på den 3.-5.desember, så har jeg svaret! Dra på festivalen ROCK MY SOUL i Fjellhamar kirke. Les mer her eller på www.rockmysoul.no. Det kommer til å bli sykt bra, og jeg griner litt innvendig fordi jeg ikke får vært der. 
 PPPS! På onsdag er det avstemning over ny grunnlov her på Madagaskar. Vi krysser fingrene for at det går rolig for seg. Spennende! 

2 kommentarer:

 1. Guri malla, skal si du får erfare og oppleve litt av hvert, Marie! Det er fint å få smugfølge litt med på sidelinja. Lykke til med undervisning av mildt sagt varierte grupper. Jeg er sikker på at du gjør en strålende jobb. ;)

  Mvh Hanne i et kaldt og snødekt Lillestrøm

  SvarSlett
 2. Flott innlegg og morsom lesning.
  Kos deg og lær masse.
  Klem fra Pappa poå Rauland, -4 og 20 cm snø. Skitur venter.

  SvarSlett